ΟΥΤΕ ΜΙΣΟΣ, ΟΥΤΕ ΔΑΚΡΥΑ! ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ!

Avaτης Αβας Μπουλούμπαση*

Εμείς κανέναν δεν μισούμε. Αφήστε μας,
ν’ αγαπάμε τον κόσμο, να σας αγαπάμε.
Εμείς άλλον εχθρό δεν έχουμε
παρά μονάχα κείνον που δε σέβεται τον Άνθρωπο .

Γ. ΡΙΤΣΟΣ

Λίγα 24ωρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, χρειάζεται να σταθούμε με νηφαλιότητα στο τραγικό περιστατικό για να βγάλουμε κάποια οφειλόμενα συμπεράσματα…..
Δεν ήταν «μόνο» πολλαπλά περιστατικά ρατσιστικής βίας που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια και στην περιοχή μας (Τραπεζοντή, Ξηροκάμπι, Σκάλα).
Ούτε «μόνο» όπλα και εκκρηκτικοί μηχανισμοί στα χέρια «μεμονωμένων παραφρόνων» που εύκολα ξεχάστηκαν.
Ήταν ένα διάχυτο κλίμα ατιμωρησίας και ανοχής, ένα κλίμα ωχαδελφισμού, αφού τα όποια περιστατικά στρέφονταν απέναντι στον «άλλο» («ρομά», αλλοδαπό και μετανάστη σε πρώτη φάση). Κι ένα , μεθοδευμένο τελικά, κλίμα φόβου, πρόσφορο υπόβαθρο για ανάπτυξη φαινομένων κοινωνικού αυτοματισμού και ανθρωποφαγίας.)
Η διάλυση της παραδοσιακής κοινωνικής συνοχής, είχε όμως βασικά οικονομικά-πολιτικά αίτια… Η ανεργία ειδικά στους νέους και τις γυναίκες, η εξαφάνιση του κράτους προνοίας, οι απάνθρωπες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, και η άγρια καταστολή κάθε πολίτη που επιλέγει το δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης των , συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του, προκάλεσαν τη διάλυση του κοινωνικού ιστού. Τα κυβερνητικά κόμματα τις προώθησαν και τις εφάρμοσαν , τα ΜΜΕ ανάλαβαν «δράση», η κοινωνία μπήκε στο στόχαστρο, όχι μόνο άμεσης άγριας καταστολής, αλλά και … «ηθικοπλαστικής διαπαιδαγώγησης»… …
Η ακροδεξιά δεν έπεσε από τον ουρανό…Ήταν «τέκνο» της μνημονιακής εποχής αλλά και της αδυναμίας και ανεπάρκειας των συντονισμένων λαΊκών μαζικών αντιστάσεων…Και δεν ήρθε για να μείνει απλά σαν ακραία ιδεολογία…Ήρθε με τα αποτρόπαια χαρακτηριστικά μιας εγκληματικής οργάνωσης, που συγκαλύπτονταν επιτήδεια πίσω από μια προσωπίδα αντισυστημισμού. Σαν μακρύ χέρι αυτού ακριβώς του συστήματος που υποτίθεται ότι θέλει να αντιπαλέψει.
Πρώτα προβλήθηκε σαν «αντιμνημονιακή», στη συνέχεια ψευδοαγανακτισμένη, μετά αντισυστημική με μπόλικο τσαμπουκά, που πάντα προσελκύει τη νεολαία.
Όταν χτύπησαν «λαθρομετανάστες» δεν αντιδράσαμε….Όταν επικαλέστηκαν την ψευδεπίγραφη και ανιστόρητη «φυλετική καθαρότητα», μας ψιλο-κολάκευσε…Όταν στοχοποίησαν τους «διαφορετικούς» σηκώσαμε αδιάφορα τους ώμους….Κα από χθες θρηνούμε έναν νέο άνθρωπο, συνειδητό, ευαίσθητο και πολιτικοποιημένο, που θα μπορούσε να ήταν το δικό μας παιδί….
Κάποιοι μίλησαν για 500.000 συν-ενόχους της αποτρόπαιας εν ψυχρώ δολοφονίας, κάποιοι άλλο για ανάγκη απονομιμοποίησης του συγκεκριμένου φασιστικού μορφώματος….
Όταν το αυγό του φιδιού επωάζεται κάτω από τη μύτη μας, συνένοχοι δεν είναι μόνο οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής. Ούτε το πολιτικό σύστημα, που, παρά τα κροκοδείλια όψιμα δάκρυα, ανέχθηκε,
στήριξε, χρησιμοποίησε, πρόβαλε, αποδέχτηκε σαν «σοβαρή» μια τέτοια συμμορία,
Είμαστε, τηρουμένων των αναλογιών, όλοι μας γιατί δεν παλέψαμε αποτελεσματικά το μίσος και τη βία. Γιατί αφήσαμε τα παιδιά μας εκτεθειμένα και απροστάτευτα στο φασιστικό δηλητήριο. Γιατί δεν ενώνουμε, επιτέλους!, τις δυνάμεις μας για να ανατρέψουμε το βάρβαρο μνημονιακό καθεστώς και τους πολιτικούς του εκπροσώπους.
Η νομοθεσία υπάρχει. Η βούληση όμως?
Και δεν αναφέρομαι στην ύποπτη πρόταση για θέσιμο εκτός νόμου της Χρυσής Αυγής. Ο καθ.Κατρούγκαλος σε πρωινό πάνελ, το έθεσε, κατά τη γνώμη μου, σωστά. Η νομική υποδομή υπάρχει, και αρκεί για να αντιμετωπιστεί στη βάση του ποινικού κώδικα ο συγκεκριμένος χώρος, όταν συμπεριφέρεται σαν εγκληματική συμμορία. Όταν όμως χρησιμοποιεί «πολιτικά» , «ιδεολογικά» επιχειρήματα, όσο αποτρόπαια ή απεχθή για τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά κι αν είναι, χρειάζεται μόνο επιχειρηματολογημένη αντιπαράθεση.
-Να μην τους χαρίσουμε το μυαλό και τις ψυχές των παιδιών μας, γιατί εκεί είναι ο στόχος , όπως έλεγε η Κατερίνα Γώγου.
-Να μην τους χαρίσουμε κοινωνικές ομάδες στις οποίες στοχεύουν σε περιόδους κρίσης.
-Να μην τους χαρίσουμε ούτε καν τα σώματα ασφαλείας , που θεωρούν δικό τους χώρο και έχουν δημιουργήσει ,δυστυχώς, θύλακες…
«Το μαζικό κίνημα του λαού μας θα τους ξαναθέσει στο περιθώριο των μαύρων σελίδων της ιστορίας, και θα δώσει πραγματική διέξοδο από τη μνημονιακή καταστροφή. Για να μπορούν οι νέοι ελεύθερα να ονειρεύονται, να αμφισβητούν, να αγωνίζονται, να δημιουργούν. Για μια κοινωνία ανθρώπινη, δημοκρατική, δίκαιη, με αξιοπρέπεια.», όπως υπογραμμίζει σε δήλωση του ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας.

* η Αβα Μπουλούμπαση είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ