Κάλεσμα για ενεργοποίηση

Ενεργοποίησε τη συμμετοχή σου τώρα!

Δευτέρα 20/01/2014 και ώρα 20.00 μ.μ. στο εντευκτήριο του Ορειβατικού Συλλόγου

 

weCan

 

Προς Δημότες Σπάρτης και μη  

 

(με βασική προϋπόθεση να αισθάνονται νέοι):

 

 

 

Το θέμα σε μια φράση: 

 

Κάλεσμα με στόχο την δημιουργία ενός χώρου παραγωγικού διαλόγου και δράσης για την ενεργή συμμετοχή των νέων στη λήψη αποφάσεων και στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του δήμου Σπάρτης, ενόψει και των κρίσιμων δημοτικών εκλογών του Μαΐου του 2014.  

 

 

Ποιοι είμαστε: 

 

Η πρωτοβουλία για το κάλεσμα ανήκει σε μια μικρή ομάδα νέων, που θα ήθελε να μην είναι μικρή, που δεν μπορεί να ανεχτεί τόσο την κατεστημένη εκλεγμένη νοοτροπία αλλά ούτε και τον εαυτό της αν συνεχίσει να παραπονιέται για την πραγματικότητα που βιώνει, αφήνοντας τα πράγματα να γίνονται χωρίς αυτή. Με την πεποίθηση πως “αν δεν μάθείς να ζητάς (όχι με την υποτακτική έννοια αλλά με δράση και γνώση), μην περιμένεις να σου δώσουν τίποτα” ξεκινάμε. 

 

 

Τα δεδομένα:

 

Ξεκινώντας από τον τόπο μας, την περιοχή της Σπάρτης, αναζητούμε έναν κοινό «τόπο», μια αφορμή συνεργασίας.

 

 

Η διαφορά νοοτροπίας ανάμεσα στην πλειοψηφία των νέων της πόλης και τις παλαιότερες γενιές εκπροσώπων της σε θέματα δικαίου/αξιοκρατίας, σχεδιασμού, διαχείρισης και οράματος για την πόλη και το Δήμο γενικότερα, κάνει επιτακτική την ανάγκη αυτού του ανοίγματος. 

 

 

 

Η ανάγκη εξεύρεσης τρόπων για την ενεργή συμμετοχή μας έτσι ώστε τα παραπάνω να αποδώσουν έμπρακτα αποτελέσματα στην καθημερινότητά μας. 

 

 

 

Η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές που φέρει, δεν μπορεί να θεωρηθεί

 

άσχετη με την πρωτοβουλία αυτή. Η αγωνία μας για την πιθανότητα ο σχεδιασμός για την περιοχή την επόμενη δεκαετία να μην μπορεί να ξεφύγει από τις παγιωμένες και αυταπόδεικτα αποτυχημένες τακτικές, εσκεμμένες ή μη, δεν μπορεί να παραγκωνιστεί.  

 

 

Η πρόθεση για μια διαδικασία σχεδιασμού έξω από περιχαρακωμένες λογικές, που το μόνο που μπορούν να υποστηρίξουν, στην καλύτερη περίπτωση, είναι ασυγχρόνιστεςκαι αποσπασματικές πρακτικές που διασπούν οποιαδήποτε προσπάθεια για συλλογική συνείδηση και δράση.

 

 

Το κάλεσμα στο οποίο αναφερόμαστε δεν θα μπορούσε να μην είναι παρά πράξη ξεκάθαρα πολιτική, μια προσπάθεια να δημιουργηθεί, πέρα από τα κομματικά χρώμματα, μια σύνθετη παλέτα μέσα από την οποία θα παρθούν τα στοιχεία για οραματιμό και δράση, που θα συμβάλουν στο σχηματισμό μιας διαφορετικής εικόνας, της δικής μας εικόνας, για το μέλλον του τόπου μας. 

 

 –

 

Όσο μεγαλεπήβολα και αν ακούγονται τα παραπάνω, μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα απλά. Ας φανταστούμε για παράδειγμα πως θα μπορούσε  να ονομάζεται ένα αντίστοιχο όργανο νέων, σαν αυτό που τόσο πετυχημένα ονομάζεται Γερουσία. _  / ΝαιΟυσία 

 

 

Ζητούμενα 

 

Να παραχθούν αφορμές για διερεύνηση και οραματισμό για έναν κοινό «τόπο»,  

 

τόσο γενικό και θεωρητικόόσο και άμεσο και πρακτικό, έναν τόπο που ξεκινά από τα χωρικά όρια του Δήμου Σπάρτης, τις κοινές μας ανάγκες, την ύπαρξη της λέξης οράματος και που θα θέλαμε να επεκταθεί πέρα από τα όρια της φαντασίας.

 

 

 

Για να μην αποτελέσει αυτόν ο κοινός “τόπος” μια ακόμη ου-τοπία, σας καλούμε τη Δευτέρα 20/01/2014 και ώρα 20.00 μ.μ. στο εντευκτήριο του Ορειβατικού Συλλόγου, Γκορτσολόγου 97 -δίπλα στην κεντρική Πλατεία- 3ος όροφος (χωρίς αλεκυστήρα)-για μια πρώτη επανεξέταση του πόσου νέοι σκεφτόμαστε ότι είμαστε.