Ένας διαφορετικός σχεδιασμός

Συλλογισμοί γύρω από το πρώτο ραντεβού (κάλεσμα για ενεργοποίηση!)

decisionesSmall

Ανθή Κοσμά

Όταν η δράση σταματά πολλές φορές έρχονται οι λέξεις, ή μάλλον είναι ανάγκη να έρθουν οι λέξεις για να προσπαθήσουν να περιγράψουν και να σημάνουν τα συμβάντα.

Η πρώτη μας συνάντηση δεν θα μπορούσε να διαφέρει από ένα πρώτο ραντεβού ως συνήθως άχαρο, αμήχανο, γεμάτο αβεβαιότητα για τις σκέψεις του άλλου. Αρέσω ή δεν αρέσω; Με την αγωνία να αιωρείται ακόμα ίσως μπορούμε να κάνουμε κάποιους συλλογισμούς γύρω από το πρώτο ραντεβού.

Ουσιαστικά θα λέγαμε πως εκεί βρεθήκαμε χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς το θέμα ή το στόχο της συνάντησης, κινούμενοι περισσότερο από μια ακαθόριστη ανάγκη να διερευνήσουμε την πιθανότητα μιας συνεργασίας με συνομήλικους ή με όσους προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο αντίδρασης και διέξοδο στα γεγονότα των καιρών και της πόλης.

Σε αντίθεση με τις συνήθεις προσκλήσεις, προγράμματα και καλέσματα αυτή η συνάντηση δεν είχε προσχεδιασμένο αντικείμενο-θέμα. Ελλείψει συγκεκριμένου και προκατασκευασμένου στόχου και στα πλαίσια μιας αλλαγής συμπεριφοράς και παραδείγματος συμμετοχής στα κοινά τέθηκε ανοικτά, και όχι επιβαλλόμενα, το ερώτημα «τι κάνουμε ή τι μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς» οι παραβρισκόμενοι σε εκείνη την αίθουσα.

Χωρίς λοιπόν συγκεκριμένη ή παγιωμένη ιδέα η συνάντηση θέλησε να μετατραπεί σε άνοιγμα όπου οι ίδιοι οι συμμετέχοντες θα διαπραγματευόμασταν μεταξύ μας την πιθανότητα δημιουργίας μιας ομάδας, ενός «τόπου» για συλλογική δράση. Δημιουργία εκ των έσω, όχι εκ των άνω και μάλιστα δημιουργία υπό διαμόρφωση και εν αγνοία του αποτελέσματος.

Αν η άγνοια και οι ασαφείς στόχοι μπορεί να προκάλεσαν κάποια δυσαρέσκεια που κάνουν την προσπάθεια να μοιάζει παράδοξη την ίδια στιγμή αυτή η αβεβαιότητα φαίνεται να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας ομάδας που δρα με βάση τις δικές τις ανάγκες, δυνάμεις και όνειρα και που τα μέλη της δρουν με βάση την ισότητα και, γιατί όχι, την πίστη στη συλλογική προσπάθεια.