Η μοναξιά του Ευάγγελου Βενιζέλου

Εγραψε: Pitsirikos

Σε μια συνέντευξη με έναν πολύ γνωστό συντηρητικό Έλληνα πολιτικό, τον ρώτησα πάρα πολλές φορές για την Δικαιοσύνη. Απέφευγε να απαντήσει για την Δικαιοσύνη αλλά, όταν η συνέντευξη τελείωσε και ετοιμαζόμασταν να φύγουμε, με έπιασε από το χέρι και μου είπε το εξής:
ΣΑΜΑΡΑΣ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΑΓΚΑΛΙΕΣ
«Κοίτα, έχεις δίκιο σε αυτό που λες για την Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της Δημοκρατίας μας, αλλά η θέση μου δεν μου επιτρέπει να το πω δημοσίως».

Θυμήθηκα τα λόγια του, διαβάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Γιατί όλοι ξέρουν πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρέπει να οδηγηθεί στην Δικαιοσύνη αλλά η θέση τους δεν τους επιτρέπει να το πουν δημοσίως.

Δηλαδή, ακόμα και τον Αντώνη Σαμαρά αν ρωτήσεις σε μια ιδιωτική συζήτηση, θα σου πει πως ο Βενιζέλος είναι κατευθείαν για την φυλακή. Αλλά η θέση του δεν του επιτρέπει να το πει δημοσίως –και η Νέα Δημοκρατία χρειαζόταν το ΠΑΣΟΚ για να σχηματίσει κυβέρνηση-, οπότε ο Βενιζέλος είναι ακόμα μαζί με τον Σαμαρά στην κυβέρνηση.

Φυσικά, αν η πόρτα της Δικαιοσύνης ανοίξει για τον Βενιζέλο, ανοίγει και για πολλούς άλλους πολιτικούς που –τα τελευταία χρόνια- καταπάτησαν πάρα πολλές φορές πολλά άρθρα του Συντάγματος και μετέτρεψαν το Σύνταγμα σε κουρελόχαρτο.

Όταν ο Βενιζέλος μιλάει για το απόλυτο αδιέξοδο για τη χώρα αν στις ευρωεκλογές το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ –που έχει καμουφλαριστεί σε Ελιά- είναι πολύ χαμηλό, δεν πιστεύει, βέβαια, πως αυτό θα κάνει τους πολίτες να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που λέει ο Βενιζέλος είναι πως θα πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι του.

Τους προετοιμάζει.

Ο Βενιζέλος δεν είναι Τσοχατζόπουλος. Είναι πολύ πιο σκοτεινό πρόσωπο –το σκοτεινότερο πολιτικό πρόσωπο των τελευταίων 20 ετών- και θα πάρει κι άλλους μαζί του.

Ο Βενιζέλος ξέρει πως έχει πέσει. Ξέρει πως το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει εδώ και καιρό. Το ΠΑΣΟΚ ήταν μια ασπίδα για να διασωθεί ο Βενιζέλος.

Αυτή η ασπίδα μετά τις ευρωεκλογές δεν θα υπάρχει.

Ο μόνος τρόπος πια για να επιβιώσει πολιτικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος –και να αποφύγει την Δικαιοσύνη- είναι να προσχωρήσει στην Νέα Δημοκρατία.

Να προσχωρήσει και επίσημα, γιατί, ουσιαστικά, ο Βενιζέλος έχει προσχωρήσει στην Νέα Δημοκρατία από το 2012.

Πιθανότατα η συμφωνία με τον Σαμαρά έχει γίνει.

Αλλά και ο Σαμαράς τελειώνει, οπότε μένει να δούμε αν η επόμενη ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας –ή όπως αλλιώς θα λέγεται- θα δεχτεί ένα βαρίδι σαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Είναι μεγάλη η μοναξιά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Και οι κολαούζοι έχουν απομακρυνθεί από κοντά του.

Είναι επικίνδυνες πια οι συναναστροφές με τον Βενιζέλο.

Ούτε ένας συγγραφέας πια για να του γεμίσει το ποτήρι και να του πει πόσο υπέροχος είναι.

Λάκισαν όλοι.

Και τώρα μόνος σου.

(Είμαι υπέρ του να κλείσουν οι φυλακές αλλά, σε αυτήν την περίπτωση, πού θα βάλουμε τον Ευάγγελο Βενιζέλο; Εξορία. Απέλαση!)