Γιατί καταρρέει το ρωσικό ρούβλι;

Poutin-money

του Πάνου Παναγιώτου

Το ρωσικό νόμισμα καταρρέει, έχοντας χάσει περισσότερο από το 50% της αξίας του μέσα σε πέντε μήνες και χάνοντας, σχεδόν, το 10% της αξίας του μόνο στη χθεσινή ημέρα. Γιατί, ωστόσο, συμβαίνει αυτό και ποιοι είναι οι μακροοικονομικοί λόγοι που οδηγούν την τιμή του σε ελεύθερη πτώση;

Η Ρωσία δεν έχει μεν πρόβλημα ελλειμμάτων ή δημοσίου χρέους, με το δεύτερο να τοποθετείται στο ένα τρίτο του ΑΕΠ το Σεπτέμβριο του 2014 αλλά σίγουρα αντιμετωπίζει  μία σοβαρή έλλειψη ρευστότητας, καθώς οι κυρώσεις από τη Δύση έχουν στεγνώσει τη χώρα από ρευστό.

Τα δηλωμένα συναλλαγματικά αποθεματικά της εμφανίζονται, επισήμως, στα 420,5 δις δολάρια, ποσό αρκετά υψηλό, θεωρητικά, για να εξασφαλίσε την εμπιστοσύνη των αγορών στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και να αποτρέψει κινήσεις που μπορούν να βλάψουν το νόμισμα.

Όμως, περισσότερα από τα μισά συναλλαγματικά αποθεματικά δεν είναι ιδιαίτερα ρευστά, αφού τα 45 δις εξ αυτών αποτιμώνται σε χρυσό και τα 172 δις σε περιουσιακά στοιχεία των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων της χώρας, τα οποία ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας και από τη μία δεν είναι αρκετά ρευστά ενώ από την άλλη δεν ελέγχονται από την κεντρική τράπεζα ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία του νομίσματος.

Στην πράξη, λοιπόν, τα συναλλαγματικά αποθεματικά της χώρας είναι, είναι, μόνο 200 δις δολάρια, περίπου, ποσό που φαίνεται μικρό αν σκεφτεί κανείς πως μόνο στο 2014 οι εκροές κεφαλαίων από τη Ρωσία υπολογίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης να ανέλθουν στα 125 δις δολάρια ενώ στην πράξη φαίνεται πως θα είναι αρκετά μεγαλύτερες.

Έτσι, η πραγματική ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να εξασφαλίσει ένα περιβάλλον σταθερότητας για το ρούβλι αμφισβητείται, ευθέως, από τις αγορές, με τους επενδυτές να πωλούν ρούβλι και να αγοράζουν δολάριο,  τόσο για να προστατευθούν από μία πτώση του νομίσματος όσο και για να κερδοσκοπήσουν σε αυτό το ενδεχόμενο.

Γιατί, ωστόσο, να υπάρχει εξ αρχής ο φόβος των επενδυτών για πτώση στο ρούβλι;  Η απάντηση συνδέεται με τη δριμεία πτώση των τιμών πετρελαίου. Οι τιμές πετρελαίου και η αξία του ρουβλιού σε δολάρια κινούνται αντίθετα και όσο το πετρέλαιο πέφτει τόσο το ρούβλι χάνει την αγοραστική του δύναμη (εικόνα 1).

Από την άλλη πλευρά οι τιμές του πετρελαίου σε δολάριο μειώνονται, όσο αυξάνεται η τιμή του δολαρίου και το τελευταίο βρίσκεται σε έντονη ανατίμηση εδώ και έξι μήνες, όσο δηλαδή έχει διαρκέσει η μέχρι τώρα υποτίμηση του πετρελαίου (εικόνα 2).

Η άνοδος του δολαρίου συνδέεται, κατ’ αρχήν, με τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, όπου αναμένεται η μετάβαση από την περίοδο της νομισματικής χαλάρωσης και των μηδενικών επιτοκίωνσε αυτήν της σύσφιξης και της πιθανής αύξησης των επιτοκίων το 2015 από την αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Συνδέεται, επίσης, με τη νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη και την Ιαπωνία, με την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα να έχει υιοθετήσει μία πολιτική νομισματικής χαλάρωσης η οποία αναμένεται να ενταθεί το 2015 και με την τράπεζα της Ιαπωνίας να έχει, ήδη, σε πλήρη ισχύ τις μηχανές για το «τύπωμα» χρήματος. Το αποτέλεσμα είναι τόσο το ευρώ όσο το γεν να πέφτουν έναντι του δολαρίου και συνεπώς να πιέζουν την τιμή του αμερικανικού νομίσματος υψηλότερα.

Επιπλέον, μετά την επαλήθευση ότι οι παραπάνω μηχανισμοί πίεσης του ρωσικού νομίσματος  έχουν μπει σε λειτουργία και αφού το ρούβλι μπήκε σε έντονη πτωτική τροχιά, οι επενδυτές φοβήθηκαν ότι η Ρωσία μπορεί να προχωρήσει σε μέτρα ελέγχου της ροής των κεφαλαίων. Στην προσπάθεια να προλάβουν αυτήν την εξέλιξη, πούλησαν ρούβλι με ακόμη εντονότερο ρυθμό, τροφοδοτώντας περαιτέρω την πτώση του.

Φτάνουμε, λοιπόν, στο τελευταίο ερώτημα, τί θα συμβεί από εδώ και πέρα με το ρούβλι και πόσο ακόμη μπορεί να διαρκέσει η ελεύθερη πτώση του; Η απάντηση εξαρτάται από δύο παραμέτρους: την αποφασιστικότητα με την οποία θα μπορέσει να παρέμβει η κεντρική τράπεζα της  χώρας και κυρίως την πορεία των τιμών πετρελαίου.

Ξεκινώντας απ’ το δεύτερο, αν το πετρέλαιο συνεχίσει να πέφτει, θα εξακολουθεί να ενεργοποιεί το μηχανισμό πίεσης στο ρούβλι και θα κάνει την περαιτέρω πτώση του σχεδόν δεδομένη. Αν, ωστόσο, οι τιμές πετρελαίου σταθεροποιηθούν ή αν η πτώση τους χάσει την ορμή της και γίνει πολύ πιο ήπια, τότε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ίσως βρει τα περιθώρια για επιτυχημένες παρεμβάσεις που θα ανακόψουν την πτωτική του πορεία.

analitis.gr

Σημ Συντ.

Ο Πάνος Παναγιώτου είναι τεχνικός αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών και δεν αναφέρεται καθόλου στην πολιτική πλευρά της υπόθεσης. Την στρατηγική προσπάθεια των ΗΠΑ να καταρρακώσουν την Ρωσική Ομοσπονδία.