για τον Σάλλα τουμπεκί,

για τον Προφήτη είμαστε charlie!

Η μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να οδήγησε σε πρόωρες εκλογές, αλλά μέσα από την κοινοβουλευτική -αλλά και την… εξωκοινοβουλευτική θα λέγαμε- διαδικασία διαπιστώσαμε ότι η χώρα έχει “πρόεδρο”: τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα.
salas1422105083

του Μπάμπη Πολυχρονιάδη – thepressproject.gr

Στους διαλόγους Π. Χαϊκάλη – Γ. Αποστολόπουλου, από τη γνωστή απόπειρα χρηματισμού του πρώτου προκειμένου ν’ αλλάξει την ψήφο του στην εκλογή ΠτΔ, και οι δύο αναφέρονται στον “πρόεδρο” που θα έβαζε τα λεφτά… Έμενε να διευκρινιστεί αν θα ήταν κομιστής του ρευστού ο Γ. Αποστολόπουλος ή ο διευθυντής της “φρουράς του προέδρου” (σ.σ. όπως λέμε… προεδρική φρουρά).

Στη συνέντευξη τύπου που είχαν πραγματοποιήσει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σχετικά με το θέμα, τόσο ο πρόεδρός του κόμματος Π. Καμμένος, όσο και ο βουλευτής Π. Χαϊκάλης, είχαν αναφερθεί στον τραπεζίτη που είχε εμπλοκή στην υπόθεση, αλλά κανείς από τους δύο δεν τον κατονόμασε. Όπως επίσης, και πλην 2-3 ιστοσελίδων, κανένα μέσο ενημέρωσης (εφημερίδα, ραδιόφωνο, τηλεόραση) δεν τόλμησε να ψελλίσει το όνομά του: στην Ελλάδα, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, ίσως τελικά είναι πιο εύκολο να δηλώσεις Charlie και να δημοσιεύσεις σκίτσο του Προφήτη, παρά να γράψεις “κακό” για τον Σάλλα.

Στο ερώτημα αν ήταν ο Μ. Σάλλας ο “πρόεδρος”-τραπεζίτης που αναφερόταν στους διαλόγους, τελικά απάντησε με ένα “ναι” ο Π. Χαϊκάλης λίγες ημέρες αργότερα, μετά από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Βουλή και αφού ο ίδιος είχε αρχίσει να πιέζεται από το “υφαντό” που του είχαν κεντήσει άλλοι δημοσιογράφοι σχετικά με τις διάφορες δοσοληψίες που είχε με τον Αποστολόπουλο και που από καταγγέλοντα τον έχριζαν καταγγελόμενο.

Από εκείνη την κουβέντα που είχε ο Π. Χαϊκάλης με τους δημοσιογράφους και την οποία αρχικά είχε δημοσιεύσει το vouliwatch.gr, προέκυπτε ότι ο Γ. Αποστολόπουλος είχε δώσει κάποια στιγμή 2.000 ευρώ στον Χαϊκάλη στο πλαίσιο των δοσοληψιών που είχαν και ότι αυτά -όπως ισχυριζόταν ο Αποστολόπουλος- προέρχονταν όχι από τον ίδιο αλλά από τον “πρόεδρο” για να έχουν καλές σχέσεις με τον Χαϊκάλη.

Αυτή η αναφορά του Χαϊκάλη κανονικά θα έπρεπε να αλλάξει τα δεδομένα και η Εισαγγελία -που με τόση βιασύνη έσπευσε να κλείσει την υπόθεση- να διερευνά όχι μόνο την απόπειρα δωροδοκίας αλλά κανονική υπόθεση… δωροδοκίας, αφού έστω και για 2.000 ευρώ, χρήμα είχε πάει στα χέρια του Χαϊκάλη από τον “πρόεδρο”.

Ο Π. Χαϊκάλης ζήτησε επίμονα την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Σε μία εποχή που οι εντολές για άρση τηλεφωνικού απορρήτου δίνονται σαν καραμέλες από την Εισαγγελία για υποθέσεις που σχετίζονται με “επικίνδυνους για το πολίτευμα και τη δημοκρατία” αναρχικούς και άλλους, για την υπόθεση Χαικάλη που υπήρχε καταγγελία για απόπειρα δωροδοκίας προκειμένου να ψηφίσει ΠτΔ, οι εισαγγελικοί δεν διέκριναν απειλή για το πολίτευμα και τη Δημοκρατία και δεν έδωσαν σχετική εντολή…

Η υπόθεση Χαϊκάλη πρέπει να ανοίξει ξανά μετά τις εκλογές και να δοθεί εντολή άρσης τηλεφωνικού απορρήτου, έτσι ώστε να φωτιστούν “γκρίζες” πτυχές της ιστορίας αυτής και να απαντηθούν ερωτήματα με πρώτο:

-Μίλαγε ο Αποστολόπουλος με τον “πρόεδρο” Σάλλα ή με κοντινά του πρόσωπα ναι ή όχι? Και αν ναι, ας κληθεί ο “πρόεδρος” ή οι κοντινοί του να πούνε για τί πράγμα μιλούσαν…

Και δεύτερο:

-Πάλι ο Σάλλας?

Από το 2000 που ο Μ. Σάλλας πήρε στο λαιμό του εκατοντάδες χιλιάδες “επενδυτές” λέγοντας δημόσια ότι ο δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας θα φτάσει στις 7.000 μονάδες, ο ίδιος έχει εμπλακεί σε πολλές παράξενες υποθέσεις, αλλά οι πιο ενδιαφέρουσες εντοπίζονται τα τελευταία 3-4 χρόνια:

*Δανειοδοτήσεις μέσω off shore από τράπεζες υπό κατάρρευση όπως οι Marfin και Proton προκειμένου να αυξήσει τα ποσοστά του στην Πειραιώς.

*Εμπλοκή του, μετά από αποκαλύψεις του Κ. Βαξεβάνη, σε υποθέσεις παρακολούθησης δημοσιογράφων και άλλων προσώπων από πράκτορες της ΕΥΠ που λειτουργούσαν για λογαριασμό του

*Ρυθμίσεις δανείων αλλά και δανειοδοτήσεις σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εν μέσω κρίσης.

*Εκχώρηση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς με δυσανάλογα μικρό τίμημα. Ανάλογα πήρε κοψοχρονιά τις Λαϊκή, Κύπρου και Ελληνική.

Η σύμπτωση της αναφοράς του Σάλλα από τους Χαικάλη – Αποστολόπουλο ως χρηματοδότη στην υπόθεση απόπειρας δωροδοκίας σε συνάρτηση με τα παραπάνω θα παραξένευε όχι εισαγγελέα αλλά πρωτοετή της νομικής σχολής.


Υ.Γ. Τί να πουν και τί να γράψουν σε κανάλια και εφημερίδες που δηλώνουν και charlie όταν ο όμιλος Πειραιώς τους “κρατάει” με διακανονισμούς δανείων και ως ο μεγαλύτερος διαφημιζόμενος της χώρας -σύμφωνα με τα στοιχεία της media services- τους δίνει “ψωμάκι” κάθε μήνα…