O Tariq Ali για το διάγγελμα Τσίπρα

tariq_ali_20130708

Το παρακάτω σχόλιο έκανε ο Tariq Ali σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναδημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο. Υπενθυμίζουμε – προς αποφυγή παρεξηγήσεων – ότι ο Tariq Ali ήταν ανάμεσα στους ευρωπαίους διαννοούμενους που στήριξαν αποφασιστικά το ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό, ενώ και προεκλογικά υποστήριξε ευθέως τη σημερινή κυβέρνηση. 

Είπε λοιπόν ο Tariq Ali:

Η δήλωση Τσίπρα δεν είναι καν ευσεβείς πόθοι, είναι ένα σύμπλεγμα ανακριβειών. Ο Σόιμπλε με φαύλη και θριαμβευτική διάθεση, είπε στην ελληνική αντιπροσωπεία ότι αναρωτιέται πώς θα μπορούσε να εξηγήσει αυτή τη συνθηκολόγηση στο λαό της.

Η δήλωση Τσίπρα είναι απόπειρα απάτης. Ευτυχώς όμως είναι οι μαλακίες που κάνουν τους πολιτικούς να υπερέχουν. Θα μπορούσαμε να το δούμε ως μια τακτική υποχώρηση, αν ήταν μέρος μιας συνολικής στρατηγικής, αλλά αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει. Μια πιο ειλικρινής δήλωση θα ήταν ως εξής:

Η ομιλία που ο Τσίπρας θα έπρεπε να κάνει

Προσπαθήσαμε, διαπραγματευτήκαμε ειλικρινά, αλλά ήταν αποφασισμένοι να εκκενώσουν πάνω από τα κεφάλια μας. Πρώτα οι Γερμανοί και, στη συνέχεια, οι οπαδοί τους. Αυτό ήταν ιδιαίτερα ανώμαλο για τον υπουργό Οικονομικών μας, ο οποίος δεν φορούσε το καπέλο του εκείνη την ημέρα. Ήταν στο χέρι του να αποφασίσει. Έτσι δε φέραμε πίσω τίποτα.

Έχουν κερδίσει τον πρώτο γύρο και τη Δευτέρα θα διευκρινίσουν περαιτέρω τους όρους του θριάμβου τους. Η Τρόικα είναι ακόμη υπεύθυνη. Θα ελέγχει την προσφορά χρήματος, θα ελέγχει πώς και σε τι θα ξοδέψουμε τα χρήματά μας. Η ελίτ της ΕΕ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την τιμωρία μας και αυτό το έχουμε αποδεχθεί για τέσσερις μήνες. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους τέσσερις μήνες για να προετοιμάσουμε ένα σχέδιο Β. Καλούμε τους πολίτες της Ευρώπης να κινητοποιηθούν για να μας υποστηρίξουν.

Ο εκβιασμός που μας επιβλήθηκε είναι παρόμοια με εκείνη που επιβλήθηκε στις μικρές χώρες κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου χρόνια. Η Ελλάδα δεν είναι ακόμα μια κυρίαρχη χώρα. Η δημοκρατία μας δεν σημαίνει τίποτα για τους Γερμανούς και την ελίτ της ΕΕ. Κάποιοι μας ευχαρίστησαν για τη διάσωση του ευρώ, αλλά αυτή η κολακεία δεν μπορεί καθόλου να μας εξαπατήσει. Τώραείμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε την Ελλάδα.

Τελικά, αντί για την παραπάνω, ο Τσίπρας έκανε την παρακάτω δήλωση.

Η Ελλάδα χθες πέτυχε μια σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία στην Ευρώπη. Σε μια σκληρή και δύσκολη, ίσως για πρώτη φορά, αληθινή διαπραγμάτευση. Θέσαμε στόχους, ήμασταν συγκροτημένοι, δείξαμε αποφασιστικότητα αλλά και ευελιξία, πετύχαμε στο τέλος τον βασικό μας σκοπό.

Θέλω από τη καρδιά μου να ευχαριστήσω όλες και όλους εσας, τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνίδων και των ελλήνων, που στάθηκαν στο πλευρό της Ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή ήταν η καθοριστικότερη συμβολή, το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό μας όπλο. Με αυτή τη καθοριστική υποστήριξη, χθες κερδίσαμε μια μάχη, όχι όμως και το πόλεμο.

Οι δυσκολίες, οι πραγματικές δυσκολίες, όχι μόνον αυτές που αφορούν τη διαπραγμάτευση και τη σχέση με τους εταίρους, είναι μπροστά μας. Πριν περίπου είκοσι μέρες, παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος του γκρεμού, με άδεια ταμεία και με έλλειμμα ρευστότητας.

Και ταυτόχρονα παγιδευμένη σε ένα εσκεμμένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, γιατί κάποιοι σχεδίαζαν το σενάριο της αντιμνημονιακής παρένθεσης, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις αυτών των σχεδιασμών στην ήδη ταλαιπωρημένη οικονομία και στη λεηλατημένη από τα μνημόνια, πατρίδα.

Χθες ακυρώσαμε τα σχέδιά τους. Αποτρέψαμε το σχέδιο των τυφλών, συντηρητικών δυνάμεων, μέσα και έξω από τη χώρα, να προκαλέσουν ασφυξία στην Ελλάδα στις 28 Φεβρουαρίου.

Κρατήσαμε την Ελλάδα αξιοπρεπή και όρθια. Και αποδείξαμε ότι η Ευρώπη αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης και αμοιβαία βιώσιμων συμβιβασμών και όχι πεδίο εξόντωσης, υποταγής και τυφλής τιμωρίας.

Και υπό αυτή την έννοια, ίσως η χθεσινή ημέρα να είναι πιο σημαντική για την Ευρώπη από ότι είναι για την ίδια την Ελλάδα. Το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup αποτελεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία-πλαίσιο, η οποία γεφυρώνει το χρόνο ανάμεσα στο Μνημόνιο και στο δικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη.

Είναι μια συμφωνία που ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο, για αυξήσεις στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στις τουριστικές υποδομές.

Ακυρώνει στην πράξη τη λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλλουν, όπως είναι τα εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα.

Δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή των αναγκαίων, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αφορούν την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του κράτους, αλλά και την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, που αποτελεί πρώτιστο καθήκον.

Ελληνίδες, Έλληνες μέσα σε λίγες μόνο μέρες πετύχαμε πολλά. Έχουμε όμως ακόμα μακρύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Ο ελληνικός λαός το γνωρίζει. Έχει, άλλωστε, μια κυβέρνηση που θα του λέει πάντα την αλήθεια. Γιατί η μόνη μας δύναμη είναι η δική του στήριξη και εμπιστοσύνη. Χθες λοιπόν κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα, αφήνοντας πίσω μας τη λιτότητα, τα Μνημόνια και τη Τρόικα. Ένα αποφασιστικό βήμα για αλλαγή πορείας εντός της ευρωζώνης.

Η διαπραγμάτευση, όμως, δε τελείωσε χθες. Η διαπραγμάτευση τώρα μπαίνει σε ένα νέο, πιο ουσιαστικό στάδιο μέχρι την οριστική συμφωνία μετάβασης από τη πολιτική των μνημονίων της καταστροφής στη πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Σε αυτή τη διαρκή και δύσκολη μάχη.

Σε αυτή την ουσιαστική διαπραγμάτευση με ορίζοντα τον ερχόμενο Ιούνη, η ελληνική κυβέρνηση θα πορευτεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Με γνώμονα πάντα την αποκατάσταση της εθνικής και λαϊκής μας κυριαρχίας. Και με μοναδικό σύμμαχο, συμπαραστάτη αλλά και αυστηρό κριτή τον ελληνικό λαό. Σύμμαχο αλλά και ενεργό συμμέτοχο στην μεγάλη προσπάθεια για τη πολιτική αλλαγή και τη κοινωνική σωτηρία. Ο κοινός μας αγώνας συνεχίζεται.