«los menonos»

Η κοινότητα των μεννονιτών στη Βολιβία

mennonites

Φωτογραφιες του Jordi Ruiz Cirera

Έφτασαν στη Βολιβία τη δεκαετία του 50, εγκαταλείποντας τον Καναδά το Μεξικό ή το Μπελίζ από όπου προέρχονταν, γιατί εκεί απειλούνταν ο τρόπος ζωής τους.

Οι  Μενονίτες, είναι μια προτεσταντική αίρεση που έχει περίπου 250.000 οπαδούςδιασκορπισμένους στις ΗΠΑ,  στον Καναδάστην Ολλανδίαστη Γερμανίαστην Πολωνία και στη ΓαλλίαΟι μενονιτικές διδασκαλίεςεμφανίστηκαν στη Ζυρίχη στις αρχές του 16ου αι.στα πλαίσια της αίρεσης των αναβαπτιστών του Σβίγγλιου.

Κατά την δεκαετία του 1520 στην Κεντρική Ευρώπη, οι Μεννονίτες, προσπάθησαν  να επαναφέρουν τον Χριστιανισμό σε μια πιο συμβατή με την Αγία Γραφή ζωή. Αρνήθηκαν την «κρατική» Μεταρρύθμιση του Λουθήρου και του Καλβίνου και δίδασκαν το χωρισμό κράτους – Εκκλησίας. Αποτέλεσμα ήταν να θεωρηθούν αιρετικοί και να καταπολεμηθούν από τους Προτεστάντες. Γενικά δεν ενδιαφέρονται τόσο για Θεολογία, μυστήρια ή Θεία Λειτουργία (χωρίς βέβαια να τα απορρίπτουν) αλλά θεωρούν ότι το βασικότερο όλων είναι να ζει κανείς αγία ζωή σύμφωνα με τις αρχές της Καινής Διαθήκης και ιδίως την επί του όρους ομιλία του Ιησού Χριστου.

07

Στον Καναδά, οι «Μενόνος» ένοιωθαν ότι οι νέοι «ξεστρατίζουν» και η κυβέρνηση απαγόρευσε το δικό τους εκπαιδευτικό σύστημα.  Αυτό ήταν αρκετό για να τους κάνει να φύγουν από την χώρα, και έτσι μια ομάδα από αυτούς πήγε στη Βολιβία προσκαλεσμένοι της κυβέρνησης, και με υπόσχεση για δική τους γη και θρησκευτική ελευθερία.

los-menonos-jordi-ruiz-cirera-3-1

04

 

 

los-menonos-jordi-ruiz-cirera-2

 

Εξακολουθούν να ζουν όπως οι πρόγονοί τους χωρίς αυτοκίνητα, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, και εξαιρετικά απομονωμένοι από την τοπική κοινότητα.

«Ο Evo δεν μας αγαπάει» διαμαρτύρονται αναφερόμενοι στον πρόεδρο Μοράλες. Δυστυχώς γι “αυτούς, η κυβέρνηση έχει  αυξανόμενο περιβαλλοντικό ελέγχο που τους αποτρέπει από την κοπή των δέντρων στο δάσος. Οι κοινότητες δεν ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη επιρροή των ντόπιων που σημαίνει ευκολότερη πρόσβαση στο αλκοόλ, μουσική και τα αυτοκίνητα.

los-menonos-jordi-ruiz-cirera-4

Κάποιοι τελικά θα αποφασίσουν να αφήσουν την αποικία αναζητώντας ακόμα πιο απομονωμένη ζωή, ακόμα πιο μακριά από τις πόλεις και τον πολιτισμό της Βολιβίας.

 

Αλλά  ότι και να κάνουν οι Μεννονίτες θα  θεωρούνται πάντα μια πηγή εισοδήματος για τους Βολιβιανούς, και το ξέρουν αυτό. Μερικές φορές πρέπει να πάνε στην πόλη, αλλά δεν οδηγούν, έχουν τα βοοειδή, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να τα πουλήσουν. Έτσι, δεν έχει σημασία πού θα εγκατασταθούν… Ξανά σύντομα,  οι οδηγοί ταξί θα παρκάρουν και θα περνούν κοντά στον καταυλισμό τους, οι αγοραστές των βοοειδών θα περάσουν με τα φορτηγά τους, και πολύ γρήγορα, ενα μικρό μινι μάρκετ θα στηθεί δίπλα στον καταυλισμό.

10

 

Νέες χώρες στις οποίες μπορούν να  εγκατασταθούν είναι δύσκολο να βρεθούν, και έτσι είναι η νέα γη στη Βολιβία, έτσι η αίσθηση ότι φτάνουν στο «τέλος μιας εποχής» είναι διάχυτη  σε όλη την κοινότητα.

Ο Ισπανός φωτογράφος Jordi Ruiz Cirera πήγε και τους φωτογράφισε απαθανατίζοντας την κοινότητα και τον τρόπο ζωής τους, πριν εξαφανιστεί εντελώς ίσως…

los-menonos-jordi-ruiz-cirera-1

09

13

14

15

17-1

los-menonos-jordi-ruiz-cirera-6

los-menonos-jordi-ruiz-cirera-11

los-menonos-jordi-ruiz-cirera-7

los-menonos-jordi-ruiz-cirera-17

los-menonos-jordi-ruiz-cirera-15

los-menonos-jordi-ruiz-cirera-16

los-menonos-jordi-ruiz-cirera-13

los-menonos-jordi-ruiz-cirera-10

Πηγή: Hit and Run