Έντουαρντ Σνόουντεν:

Προτομή του στο Μπρούκλιν

Snowden-Sculpture-Full-805x450

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, τρεις καλλιτέχνες και μια ομάδα υπο-βοήθειας, εγκατέστησαν παράνομα μια προτομή του διάσημου «πληροφοριοδότη» Έντουαρντ Σνόουντεν, στο Πάρκο του Μπρούκλιν.

brooklyn-snowden-statue-installed-covered.si

Η ψευδο-μπρούτζινη προτομή, σχεδιασμένη έτσι ώστε να ταιριάζει με τις προτομές των στρατιωτών στο Μνημείο Πεσόντων της Αμερικανικής Επανάστασης, τοποθετήθηκε πάνω σε μια πλίθινη κολώνα, ενώ το επίθετό του κάτω από έναν μπρούτζινο αητό στη βάση της.

Αυτό δεν είναι το πρώτο μνημείο του Σνόουντεν στη Νέα Υόρκη. Ένα άγαλμα κανονικών διαστάσεων του πρώην υπαλλήλου της CIA εγκαταστάθηκε πέρσι στο Μανχάταν, στα πλαίσια του φεστιβάλ Art in Odd Places (πληροφορίες εδώ: Art in Odd Places), από τον καλλιτέχνη Jim Dessicino.

snowden_590

Μέχρι το μεσημέρι, η υπηρεσία διαχείρισης των πάρκων της Νέας Υόρκης είχε καλύψει και απομακρύνει την προτομή, ωστόσο όχι πριν φωτογραφηθεί και η εικόνα της κατακλύσει το διαδίκτυο. Άλλωστε, όπως δήλωσε κι ένας καλλιτέχνης που συμμετείχε στο εγχείρημα, «το γεγονός ότι πήραμε ένα ρίσκο και ότι αυτή η εικόνα θα βγει προς τα έξω, κανείς δεν μπορεί να το σβήσει».