Θέμα διαφωνίας με ΕΕ το Μεταναστευτικό, όχι η οικονομία

immigration

Του Λευτέρη Βασιλόπουλου

Είναι κάποιοι από εμάς που βλέποντας όλο αυτό το συνεχιζόμενο παιχνίδι εντυπώσεων και δηλώσεων μεταξύ ευρωπαίων και ελλήνων αξιωματούχων έχουν απηυδήσει. Η διαστρέβλωση εκτείνεται στο σύνολο σχεδόν του δημόσιου λόγου, αρχίζοντας από τα μεγάλα ΜΜΕ, που έχουν φτάσει σε ιστορική κατρακύλα, και φαίνεται πια ξεκάθαρα ότι είναι παραρτήματα μεγαλύτερων επιχειρηματικών Ομίλων.

Οι ειδήσεις τους συνίστανται πλέον σε αυτούσιες μεταφορές της πολιτικής στρατηγικής ευρωπαϊκών και διεθνών παραγόντων· απλώς μπαίνουν στον κόπο της μετάφρασης των δηλώσεων και των άρθρων τους, ενώ όταν εκφέρουν γνώμη ταυτίζεται με αυτή των «δανειστών».

Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα δεξιά του Σύριζα ισχύει ακριβώς το ίδιο, ωστόσο όσον αφορά τον πόλεμο εντυπώσεων ούτε ο Σύριζα απέχει από την πεπατημένη της παραπλάνησης.

Κάποιοι από εμάς έχουν την υποψία ότι η πρόταση Γιούνκερ (των Θεσμών) ήταν μια αρχική πάσα για να περάσει το 47σέλιδο. Ότι τα τσαλιμάκια συνεχίζονται με τις δηλώσεις των συντρόφων σοσιαλδημοκρατών (Γκάμπριελ, Ρέντσι κλπ), που μας ξάφνιασαν λες και δεν έχουν κι αυτοί εκλογική πελατεία.

Ότι η συμφωνία έχει ήδη κλείσει από τις 20 Φεβρουαρίου και ότι από τότε έχουν απομείνει μόνο κάτι τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλες για να γράφουν-σβήνουν τις λεπτομέρειες. Ή κι από πιο πριν, από την πρώτη ημέρα της νέας κυβέρνησης, που δεν πάγωσε τα πάντα όσον αφορά το χρέος, μέχρι να βρεθεί μία διαφορετική στρατηγική αποπληρωμής του από αυτήν που ακολουθείται μέχρι τώρα.

Μέλος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλες ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμιά σοβαρή διαφωνία πάνω σε οικονομικά θέματα, ότι έχουν αφεθεί οι τεχνοκράτες να βγάλουν μια άκρη για το πώς θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν από την ελληνική οικονομία, κρατώντας και τα πιο αντιπαραγωγικά κομμάτια της άθιχτα (παρασιτικές ελίτ, μαϊμού-επενδυτές, τμήματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα κλπ).

Το κύριο θέμα της διαφωνίας μας, είπε, παραμένει το Μεταναστευτικό. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναφέρει ότι ο αριθμός των προσφύγων είναι ο μεγαλύτερος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτούς έρχονται να προστεθούν και οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές για άλλους λόγους (κυρίως οικονομικούς), ώστε να προβάλει ως μοναδική λογική πρόταση η ενίσχυση/διάνοιξη των νόμιμων οδών μετακίνησης πληθυσμών.

Το θέμα μου εδώ προφανώς δεν είναι μόνο αν έχει δίκιο ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας, αλλά, κυρίως, το ότι δεν μπορούμε να μάθουμε αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα. Οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό ζήτημα γίνονται όπως όλες οι άλλες διαπραγματεύσεις, συμφωνίες κλπ. κεκλεισμένων των θυρών (λαμπρό παράδειγμα η TTIP), και τις μαθαίνουμε όταν είναι πια αργά.

Με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα απίστευτα βαρετό γαϊτανάκι δηλώσεων, διαψεύσεων, διαρροών, εκτιμήσεων και πάει λέγοντας. Δεν θα ήταν οπωσδήποτε πιο δημοκρατικό και πολιτισμένο να γινόντουσαν όλες αυτές οι συζητήσεις σε έναν χώρο ανοιχτό στο κοινό, με κάμερες κλπ, εν είδει μιας μεγάλης διεθνικής συνέλευσης;

Πηγή: hitandrun.gr