Είστε μονταζιέρα! Κάντε μου αγωγή και μήνυση…

Haralampis

του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου

κ. Μιχόπουλε, σχετικά με την επιστολή σας: Ο λόγος για τον οποίο δημοσιεύτηκε το σχετικό με εσάς άρθρο ήταν για να καταδειχθεί η επικινδυνότητα του ανθρώπου που κατέχει την νευραλγική θέση του υπευθύνου του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού. Την έννοια «μονταζιέρα» την καθιέρωσε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Με αυτή τη λέξη εξηγήθηκε η η λειτουργία παράκεντρων στο Μαξίμου επί Σαμαρά, με αντικείμενο την κατευθυνόμενη πληροφόρηση και ενίοτε την παραπληροφόρηση.

Δεν συνηθίζω να συνομιλώ με όσους ασκούν εξουσία, την οποία δανείζονται από εκείνους που πραγματικά και δικαιωματικά την κατέχουν.

Δεν συνομιλώ με όσους ασκούν εξουσία εις βάρος εκείνου που έχει την εξουσία και τελικά δρουν εις βάρος των πολιτών.

Ωστόσο, για χάρη των αναγνωστών του UNFOLLOW, απευθύνω μερικές μόνον ερωτήσεις:

Ισχύει ή όχι πως στις 20 Μαΐου διακινήθηκε από εσάς ένα SMS, το οποίο έγραφε ότι ο/η τάδε (δεν έχει σημασία εδώ, τώρα) αποτελεί βαρίδι για το Μαξίμου και ότι αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση;

Ισχύει ή όχι πως την ίδια μέρα που ξεκίνησαν τα συστημικά δελτία των 8 να παίζουν τη συγκεκριμένη διαρροή (σας), λάβατε εντολή από τον πρωθυπουργό να τη διαψεύσετε, επειδή ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν καν ενήμερος για τη διαρροή;

Ισχύει ή όχι ότι κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του Ιανουαρίου είχατε προσυνεννοηθεί με διευθυντές ειδήσεων συστημικών καναλιών να αλλάξουν τον τίτλο είδησης μετά από παρέμβαση που θα κάνατε για να το παρουσιάσετε ως κατόρθωμα στους προϊστάμενους σας;

Ισχύει ή όχι πως όταν ήσασταν αρχισυντάκτης στην ΕΡΤ επί Καραμανλή και Παπανδρέου πληρωνόσασταν και από το STAR; Δεν βλέπετε σε αυτό σύγκρουση συμφερόντων;

Ισχύει ή όχι πως έχετε πει σε ενημέρωση συντακτών ότι θα «καθαρίσουμε από τους αριστεριστές βουλευτές», όπως πρόσφατα είπε και ο… εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός κ. Γιάννης Πανούσης;

Ισχύει ή όχι πως με αφορμή το δημοσίευμα του UNFOLLOW πάψατε μάλλον… απότομα να συνομιλείτε σχεδόν με όλους τους πολιτικούς συντάκτες και ενημερώνετε μόνο μέσω non paper, επειδή δεν γνωρίζετε πώς περιήλθε το SMS στα χέρια μου;

Κύριε Μιχόπουλε, ως καλός φραξιονιστής επιδιώκετε να με φέρετε αντιμέτωπο με τον προϊστάμενό σας.  Δυστυχώς για εσάς γνωρίζω να περπατώ. Επιδιώκετε, επίσης, να προκαλέσετε ταραχή και ακόμη και να διασπάσετε τις σχέσεις ανάμεσα στους συμμετέχοντες στη συντακτική ομάδα του UNFOLLOW κι ακόμη και ανάμεσα σ’αυτούς και σε άλλους συνεργάτες τους και ευρύτερους κύκλους όπου υπάρχει αλληλοεκτίμηση. Τέτοιες τακτικές μπορεί να τις συνηθίζει ενός είδους «Αριστερά» αλλά εδώ δεν πιάνουν. Στη δική μου στήλη αναφέρεστε, εγώ σας απαντώ.

Προς εσάς έχω να πω τούτο: Κύριε Μιχόπουλε, είστε μονταζιέρα! Κάντε μου αγωγή και μήνυση. Στο δικαστήριο θα προσκομίσω όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είστε και λειτουργείτε ως μονταζιέρα.

Καλή αντάμωση στην Ευελπίδων.

ΥΓ: Η προσωπική μου σελίδα στο Facebook είναι το σαλόνι του σπιτιού μου για τους φίλους μου. Εκεί εκφράζομαι με τον τρόπο που επιθυμώ αναλόγως τη στιγμή της ημέρας και τη διάθεσή μου. Τώρα, αν οι γείτονες στήνουν αυτί έξω από το παράθυρο και σοκάρονται, τότε να τους στείλω πορτοκαλάδες για να μην ξεροσταλιάζουν πριν τρέξουν να μεταφέρουν τα νέα που έμαθαν. Όποιος θέλει να αναγνωρίζει τον εαυτό του σε κάτι που είπα στο σαλόνι μου, ας περιμένει να με ακούσει στην πλατεία του χωριού αν έχω κάτι να πω για αυτόν. Σε όσους έτρεξαν να πουν τα νέα, να προσθέσω ότι ο κ. Στρατής Μπουρνάζος μού είναι πολύ συμπαθής και τα Ενθέματα της Αυγής, των οποίων προΐσταται, είναι κόσμημα αρθρογραφίας. Θα ευχόμουν να μείνει σε αυτό που είναι πάρα πολύ καλός – αλλά αυτό δεν είναι δικό μου θέμα. Θα ήθελα, ωστόσο, να θυμίσω κάτι που διαπίστωσα ότι ισχύει μετά από 25 χρόνια δημοσιογραφίας – τη φράση του Τζορτζ Όργουελ: «Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που ο άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν. Οτιδήποτε άλλο είναι δημόσιες σχέσεις».

———————————————————————————————————————————-

η Επιστολή του Θόδωρου Μιχόπουλου, υπεύθυνου γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, στο UNFOLLOW

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Μετά τη δημοσίευση, την περασμένη Κυριακή, δύο κειμένων, ενός στην εφημερίδα Εποχή κι ενός στα «Ενθέματα» της Αυγής, που διατύπωναν διαφωνίες με δημοσίευμά μας στο UNFOLLOW Ιουνίου που κυκλοφορεί, λάβαμε επιστολή και από τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Θόδωρο Μιχόπουλο, στον οποίο αναφέρεται το δημοσίευμά μας. Πρόκειται για τη μηνιαία στήλη «Διερευνητικά» που υπογράφει ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος – μολονότι το τεύχος είναι ακόμη στα περίπτερα, την αναρτήσαμε και μπορείτε να τη διαβάσετε πλέον διαδικτυακά. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε την απάντησή μας στα κείμενα της Εποχής και των Ενθεμάτων. Αναρτούμε εδώ την επιστολή του κ. Μιχόπουλου, όπως τη λάβαμε:

mixopoulosΑθήνα, Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Προς τη Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού «Unfollow»

Με κατάπληξη και αγανάκτηση διάβασα, στο τελευταίο τεύχος του «Unfollow», το δημοσίευμα «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η μονταζιέρα μένει…», που υπογράφει ο υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος.

Με κατάπληξη και οργή, γιατί όλα τα αναγραφόμενα στο δημοσίευμα είναι απολύτως ψευδή και ατεκμηρίωτα, ενώ περιγράφομαι με μελανά χρώματα, με τρόπο συκοφαντικό, που θίγει ευθέως την τιμή και την προσωπικότητά μου -για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, δεν προτίθεμαι να προσφύγω στη δικαιοσύνη. Ακόμα χειρότερα, πέραν όσων αφορούν το πρόσωπό μου, ο ισχυρισμός ότι «εξακολουθεί να λειτουργεί η μονταζιέρα στο Μαξίμου» θίγει την υπόληψη και άλλων προσώπων και, συνολικότερα, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού -και όχι μόνο.

Βρίσκομαι εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο χώρο της ανανεωτικής κομμουνιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς –και μόνον σ” αυτόν– χωρίς καμιά επαγγελματική σχέση με αυτόν. Όλα αυτά τα χρόνια έχω δεχτεί και έχω συμμετάσχει σε συγκρούσεις και διαμάχες, συχνά σφοδρές, για τις απόψεις μου. Και ασφαλώς δέχομαι ότι από τη στιγμή που, εδώ και έξι μήνες, βρίσκομαι σε μια θέση όπως αυτή του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, θα υποστώ σκληρή κριτική, ακόμα και ανακριβή, ακόμα και άδικη, για τις απόψεις και τις πράξεις μου.

Δεν μπορώ, όμως, να δεχτώ, ούτε να ανεχθώ, συκοφαντίες που με εμφανίζουν να βυσσοδομώ εναντίον συντρόφων, υπουργών και θεσμικών παραγόντων και να δρω με τρόπο ιδιοτελή, για να παραπλανήσω τον Α. Τσίπρα και να αποκομίσω ίδιον όφελος.

Προκαλώ τον συντάκτη να προσκομίσει οποιοδήποτε τεκμήριο σχετικά με τους ισχυρισμούς του, και από τη Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού ζητάω να επανορθώσει. Όντας πολλά χρόνια στο χώρο όχι μόνο της Αριστεράς αλλά και της δημοσιογραφίας, οφείλω να πω ότι το ύφος και το ήθος του δημοσιεύματος δεν αρμόζουν σε αριστερό και ανεξάρτητο έντυπο.

Θόδωρος Μιχόπουλος

ΥΓ. Η καθυστέρηση της απάντησής μου δεν οφείλεται ασφαλώς στον «φόρτο εργασίας». Οφείλεται στην αρχική άρνησή μου να συνομιλήσω με τέτοια αήθη δημοσιεύματα. Ωστόσο, δύο κείμενα φίλων και συντρόφων, τους οποίους και ευχαριστώ ασφαλώς με υποχρεώνουν να τοποθετηθώ. Πολύ περισσότερο επειδή το «Unfollow» αρνήθηκε να δημοσιεύσει την επιστολή του Στρ. Μπουρνάζου, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε εκ μέρους του περιοδικού καμία απάντηση, παρά μόνο ένα υβριστικό και εξαιρετικά προσβλητικό σχόλιο του Λ. Χαραλαμπόπουλου εναντίον των παραπάνω συντρόφων.

———————————————————————————————————————————

το αρχικό άρθρο του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η μονταζιέρα μένει…

Μήπως τελικά στο Μαξίμου υπάρχει όντως μονταζιέρα, και απλώς αλλάζει κάθε φορά ο χειριστής της; Δεν εξηγείται αλλιώς ούτε η ταχύτητα, ούτε η αποτελεσματικότητα με την οποία εξακολουθεί να λειτουργεί η μονταζιέρα των ειδήσεων, ακόμη και μετά την πρόσφατη αλλαγή φρουράς στο Μαξίμου…

Τη μια μέρα ο Πάνος Σκουρλέτης τόλμησε να εκστομίσει ότι η όποια συμφωνία με τους εταίρους οφείλει τουλάχιστον να είναι «υπερασπίσιμη», την άλλη μέρα είδε να οργιάζουν τα (πανομοιότυπα) ρεπορτάζ για το δήθεν υπέρογκο κόστος της ανακαίνισης του γραφείου του. Τη μια μέρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξέφρασε τη διαφωνία της με την επιλογή του Λ. Ταγματάρχη στην ΕΡΤ, λίγες μέρες μετά εμβρόντητοι οι παριστάμενοι στη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, πληροφορήθηκαν από τα μίντια ότι ο Τσίπρας «μάλωσε» τη Ζωή Κωνσταντοπούλου μπροστά τους! Μπορεί ο ίδιος ο Τσίπρας να διέψευσε τις πληροφορίες, όμως αυτό δεν αναιρεί ότι οι δημοσιογράφοι δεν είχαν φανταστεί την «είδηση». Τους είχε μοιραστεί από «πηγές του Μαξίμου».

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Αν η μονταζιέρα της ΝΔ στόχευε στην «εξόντωση» της τότε αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε αντιμνημονιακής φωνής, η «πρώτη φορά αριστερή» μονταζιέρα έχει στο στόχαστρο κυρίως τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό δεν εξηγείται εύκολα. Ή μήπως εξηγείται;

Ο εξηντάχρονος δημοσιογράφος Θεόδωρος Μιχόπουλος δεν ήταν ευρύτερα γνωστός ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2012. Αναλαμβάνοντας την προεκλογική καμπάνια του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Δήμο της Αθήνας, πιστώθηκε την επιτυχία και βρέθηκε γρήγορα στον στενό κύκλο γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Παππάς, ο Φλαμπουράρης και ο Τσίπρας συνεργάστηκαν μαζί του στενά στην προεκλογική εκστρατεία του Γενάρη. Πολύ γρήγορα ο Θ. Μιχόπουλος κατάφερε να τους εντυπωσιάσει με την αποτελεσματικότητά του και να καταστεί τόσο απαραίτητος, ώστε να αναλάβει τη θέση του διευθυντή στο Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Και μπορεί ο Τσίπρας και το επιτελείο του να θεωρούν ότι ο Μιχόπουλος τους είναι απαραίτητος, δεν γνωρίζουν όμως ότι ο δημοσιογράφος φρόντισε με κάθε τρόπο γι’ αυτό – ακόμη και με… ανορθόδοξους τρόπους. Αυτό που πραγματικά εντυπωσίασε τον Τσίπρα και την ομάδα του ήταν ότι ο Θ. Μιχόπουλος ήταν ο άνθρωπος που, μέσα στην προεκλογική περίοδο, κατάφερνε να αλλάζει τα «σούπερ» των δελτίων ειδήσεων με ένα τηλεφώνημα.

Δεν υποψιάστηκαν όμως ποτέ ότι αυτό μπορεί να ήταν και… στημένο. Οι φιλίες λειτουργούν και αμφίδρομα, κι ο Θ. Μιχόπουλος έχει περάσει πολλά χρόνια στα ιδιωτικά κανάλια. Τόσα, ώστε να μπορεί να συνεννοηθεί πώς θα βγει ένα θέμα στο δελτίο και πώς μετά θα «διορθωθεί» στον αέρα με ένα δικό του τηλεφώνημα. Μόνο που αυτές οι «φιλίες» δεν είναι χωρίς ανταλλάγματα, μόλις ο «φίλος» καταφέρει να εδραιώσει τη θέση του πλάι στον πρωθυπουργό.

Ο Θ. Μιχόπουλος είναι ο άνθρωπος που συνήθως εννοούν, αλλά ποτέ δεν αναφέρουν, τα ρεπορτάζ όταν κάνουν λόγο για «πηγές του Μαξίμου». Είναι επίσης ο άνθρωπος που, την ίδια στιγμή που ο Ν. Παππάς διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει καμία προειλημμένη απόφαση για τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ, εκείνος επέμενε στους δημοσιογράφους της ertopen ότι η κυβέρνηση είχε δώσει τα χέρια με τον Λάμπη Ταγματάρχη. Ποιος ήταν πιο κοντά στα κέντρα των αποφάσεων τελικά, το γνωρίζουμε όλοι…

Ο Θ. Μιχόπουλος, όμως, δεν είναι τόσο αναγνωρίσιμος. Προτιμά να δρα στα παρασκήνια. Δεν είναι λάθος στρατηγική αυτή και η εμπειρία εδώ μπορεί να φανεί πολύτιμος σύμβουλος. Όχι μόνο γιατί οι κουίντες διασώζουν από την προσωπική έκθεση, αλλά πολύ περισσότερο γιατί πίσω τους κρύβονται πιο εύκολα και οι προσωπικές στρατηγικές… Mόνο που αυτό δεν είναι πρώτη φορά στα αριστερά. Είναι ένας ακόμη Μανδαρίνος στο Μαξίμου.