Γιατί τo πετρέλαιo είναι και θα παραμείνει φθηνό

energy-oil_rig-1
του Γ. Κολέμπα
  Στην αρχή αυτής της βδομάδας, το αργό πετρέλαιο έπεσε κάτω από 30 $ 30 το βαρέλι.  Η υπερπροσφορά πετρελαίου που συνεχίστηκε, σε  συνδυασμό με μια μόνο  μέτρια αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, οδήγησε την τιμή του πετρελαίου από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι σήμερα σε μείωση πάνω από 70%.
Την ίδια στιγμή το εμφιαλωμένο νερό στα σουπερμάρκετ κάνει μισό δολάριο το λίτρο. Αν λάβουμε υπόψη ότι το βαρέλι περιέχει 159 λίτρα πετρελαίου και κάνουμε μια διαίρεση το 30 με το 159, βρίσκουμε ότι νερό έχει υπερδιπλάσια τιμή από το πετρέλαιο.
Από τις αρχές του νέου έτους, οι γεμάτες δεξαμενές αποθήκευσης των πετρελαιοβιομηχανιών ( από την εξόρυξη του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, η οποία αύξησε την παραγωγή της χώρας κατά 50% την τριετία 2012-2015. Αυτή η αύξηση μείωσε π.χ. τη ζήτηση των ΗΠΑ για το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων παραγωγών) , η αβεβαιότητα για την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα-άρα η πρόβλεψη για μείωση της ζήτησής της- και το ισχυρό δολάριο έκαναν την τιμή του πετρελαίου να κατρακυλήσει ακόμα περισσότερο.
  Γιατί το φτηνό πετρέλαιο είναι πολιτικός και περιβαλλοντικός δυναμίτης-ιδιαίτερα για το κλίμα
Οι καταναλωτές μπορεί να είναι χαρούμενοι για τη φθηνή ενέργεια και τις χαμηλές τιμές της βενζίνης, αλλά η πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει επικίνδυνες συνέπειες για την διεθνή πολιτική-οικονομικός πόλεμος-και το  πλανητικό περιβάλλον και κλίμα-περιβαλλοντικός και κλιματικός πόλεμος.
Οι πετρελαιοπαραγωγοί για να έχουν τα ίδια έσοδα όπως πριν το πέσιμο των τιμών αναγκάζονται να κατακλύζουν τις αγορές όλο και με περισσότερο πετρέλαιο (η Σαουδική Αραβία π.χ., αντί να μειώσει την παραγωγή της λόγω της μειωμένης ζήτησης, την διατηρεί σε υψηλά επίπεδα, γιατί έχει να διατηρήσει ένα καθεστώς που κοστίζει πολλά σε πετροδόλαρα). Αυτό οδηγεί σε ακόμα παραπέρα κατρακύλα τις τιμές σε συνδυασμό με το ακριβό δολάριο (οι πωλήσεις αναγκαστικά σε δολ.). Έτσι τέτοια  μείωση δεν έχουμε δει εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Οι τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, η Goldman Sachs, η Citigroup και η Morgan Stanley αναμένουν μάλιστα ότι η τιμή του πετρελαίου θα συνεχίζει να μειώνεται, γιατί έχει πολλά να κάνει με το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ.
Σε μια ανάλυσή της ηMorgan Stanley λέει ότι η σημερινή κατάσταση- σε σχέση με τις τιμές- για τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες είναι «χειρότερη από το 1986». Η σημερινή πτώση τιμών είναι μεγαλύτερη και μακροβιότερη από τις 5 μέχρι τώρα αντίστοιχες πτώσεις που είχαμε από το 1970. Η άνοδος της αξίας του δολαρίου πιέζει πολύ προς τα κάτω τις τιμές, πέρα από την υπερπροσφορά. Η Morgan Stanley θεωρεί ότι εξαιτίας αυτής της εξέλιξης δεν θα είναι απίθανο η τιμή του βαρελιού να πιάσει τον πάτο των 20 δολαρίων το βαρέλι.
Η πολιτική του ακριβού δολαρίου από τις ΗΠΑ και της συνδεδεμένης με αυτό μείωσης των τιμών του πετρελαίου ενώ έχει στόχο την τόνωση της πραγματικής οικονομίας των ΗΠΑ μέσω φθηνής ενέργειας, έχει ταυτόχρονα και τον πολιτικό στόχο να γονατίσει παραγωγούς χώρες όπως η Ρωσία και Βενεζουέλα( αλλά παρασέρνει και άλλες όπως τη Σαουδική Αραβία). Μπορεί λοιπόν να αποδειχθεί δυναμίτης στις διεθνείς σχέσεις, αν αρχίσουν να αντιδρούν «εχθροί και σύμμαχοι».
Για να μη μιλήσουμε και για τον δυναμίτη που μπαίνει στα μέτρα που υποτίθεται αποφασίσθηκαν στη συνδιάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα. Το φθηνό πετρέλαιο θα αυξήσει σίγουρα τις εκπομπές του διοξειδίου και τη ρύπανση του περιβάλλοντος και στρέφεται ενάντια στις πολιτικές προστασίας του κλίματος, καθώς και στις πολιτικές που θέλουν να κάνουν τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και οικονομικά ανταγωνίσιμες με τα ορυκτά καύσιμα. Η αντιρρυπαντική τεχνολογία (π.χ. ηλεκτρικά ή ηλιακά αυτοκίνητα) και η τεχνολογία της αύξησης της απόδοσης θα έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος από αυτό της επιπλέον κατανάλωσης πετρελαίου στην κίνηση και στις πετρελαιομηχανές της βιομηχανίας, για αυτό και δε θα συνεχισθούν οι επενδύσεις σε αυτές, όσο οι τιμές του πετρελαίου θα είναι ανταγωνιστικές. Όντας η αύξηση των καυσαερίων και του διοξειδίου δυναμίτης για το περιβάλλον και το κλίμα, θα είναι στην ουσία και δυναμίτης η αιτία αυτής της αύξησης, δηλαδή η πολιτική των φθηνών τιμών του πετρελαίου.
topikopoiisi.eu