Το νούμερο ένα δημαγωγικό φαινόμενο στον πλανήτη

Ως δημαγωγός χαρακτηρίζεται αυτός που διακηρύσσει δοξασίες, οι οποίες γνωρίζει πως δεν είναι αληθινές, σε ανθρώπους που θεωρεί ότι είναι ανόητοι. Με απλούστερα λόγια, ο πολιτικός που μοιράζει ψεύτικες υποσχέσεις, γνωρίζοντας πως δεν μπορεί ή δεν θέλει να τις τηρήσει, σε εκλογείς που πιστεύει πως είναι ηλίθιοι – οπότε δεν θα τον κατηγορήσουν και δεν πρόκειται να τον τιμωρήσουν, αφού δεν θα ανακαλύψουν ποτέ τις πραγματικές του προθέσεις” (πηγή).

Tsipras-Mnimonia

analyst.gr

Παρακολουθώντας κανείς την αποκαλυπτική συνέντευξη της κυρίας Κωνσταντοπούλου στο Sky, δεν μπορεί παρά να είχε εντυπωσιαστεί από την ικανότητα του πρωθυπουργού να πείθει. Ο άνθρωπος κατάφερε εν πρώτοις να πείσει τον πρώην πρόεδρο του κόμματος του να του παραδώσει την προεδρία – ενώ ο κ. Αλαβάνος που τελικά έχασε το κόμμα του μετάνιωσε για την επιλογή του μερικούς μήνες αργότερα, παραδεχόμενος ότι ήταν μία κίνηση εντυπωσιασμού, χωρίς να έχει προηγηθεί ώριμη σκέψη.

Στη συνέχεια κατάφερε να πείσει έναν ολόκληρο λαό πως θα τηρούσε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, παρά το ότι επρόκειτο για μία ψευδαισθησιακή έκθεση ιδεών, χωρίς καμία δυνατότητα εφαρμογής της. Έτσι μπόρεσε να γίνει πρωθυπουργός χωρίς να έχει ποτέ εργαστεί στη ζωή του – πείθοντας το κόμμα του, πως είχε την πρόθεση για ρήξη. Έπεισε ακόμη και τον πρώην υπουργό οικονομικών, αναθέτοντας του το εναλλακτικό σχέδιο ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών, το οποίο φυσικά δεν είχε ποτέ την πρόθεση να χρησιμοποιήσει – αφού είχε ήδη προβεί σε συμφωνία με τους δανειστές, διαβεβαιώνοντας τους πως δεν είχαν λόγο να ανησυχούν.

Αμέσως μετά έπεισε το 62% των Ελλήνων να ψηφίσουν ΟΧΙ, καταφέρνοντας παράλληλα να πείσει το κόμμα του για τις δήθεν αγνές του προθέσεις – οδηγώντας συνειδητά το κλείσιμο των τραπεζών, χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσε ποτέ να δρομολογηθεί το τρίτο μνημόνιο. Επόμενος άθλος του η ψήφιση του τρίτου μνημονίου από το μεγαλύτερο μέρος της Βουλής, πείθοντας ακόμη και την αξιωματική αντιπολίτευση για τη δήθεν υπεύθυνη στάση του απέναντι στο Έθνος – εφαρμόζοντας ουσιαστικά ο ίδιος τη θεωρεία των παιγνίων, όπου το δικό του αυτοκίνητο ήταν το ευρώ, η Αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας και της αντιπολίτευσης.

Η κορύφωση των επιτυχιών του ήταν οι εκλογές του Σεπτέμβρη, όπου χρησιμοποίησε έναν ολόκληρο λαό για να κλέψει το κόμμα από αυτούς που το ίδρυσαν – από την αριστερή πλατφόρμα, την οποία κατέφερε να πείσει πως έπρεπε να μείνει πιστή στις υποσχέσεις της απέναντι τον ελληνικό λαό και να χάσει τα πάντα, κολλώντας της παράλληλα την ταμπέλα της δραχμής.

Ταυτόχρονα έπεισε τους Έλληνες πως η τούμπα του, μοναδική στην παγκόσμια ιστορία, οφειλόταν στο ότι εκβιάστηκε με το μνημόνιο – πως δεν είχε άλλη επιλογή, ότι θυσιάστηκε για το δικό τους καλό και πως δεν το πιστεύει, οπότε θα πολεμήσει με τους άκαρδους δανειστές και θα διαπραγματευτεί ξανά τους όρους του. Πρόσφατα βέβαια αντέστρεψε τα πάντα, λέγοντας πως θεωρεί ευαγγέλιο το τρίτο μνημόνιο, υποχρεωτικό να τηρηθεί – ενώ δεν θα αφήσει τίποτα αξεπούλητο στην Ελλάδα, κουρεύοντας επί πλέον τις καταθέσεις, καθώς επίσης επιτρέποντας τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς.

167

Επόμενο κατόρθωμα του η ευκολία, με την οποία έπεισε τους Έλληνες πως φιμώνοντας τα αντίπαλα στην πολιτική του ΜΜΕ, καταπολεμάει τη διαφθορά – όταν την ίδια στιγμή διορίζει κάθε είδους γραφικούς τύπους στο δημόσιο, άσχετους, συγγενείς και φίλους, χωρίς τον παραμικρό ηθικό ενδοιασμό.

Σήμερα έχει πείσει την κοινή γνώμη πως προσπαθεί να λύσει το προσφυγικό, παραδίδοντας ταυτόχρονα τα κλειδιά της χώρας στο ΝΑΤΟ και στη Γερμανία – ενώ κατέφερε να πείσει τα περισσότερα κόμματα στην πρόσφατη σύσκεψη αρχηγών να του δώσουν εν λευκώ εξουσιοδότηση χειρισμού του μεταναστευτικού!

Πρόκειται λοιπόν για το νούμερο ένα δημαγωγικό φαινόμενο στον πλανήτη, για το οποίο πρέπει να είμαστε υπερήφανοι – αφού η κατάκτηση της πρώτης θέσης από έναν Έλληνα είναι πάντοτε μία επιτυχία της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι αυτός ο ανόητος, αλλά όλοι οι υπόλοιποι που αναφέραμε παραπάνω – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τον χαρακτηρίζουν καθημερινά ηλίθιο, όπως ο αρχηγός του κόμματος «δημιουργία ξανά», ο οποίος κατάφερε να μηδενίσει σχεδόν τα ποσοστά του.