Εκστρατεία ενάντια στη CETA και τη διαιτησία: Νέο όνομα, παλιά συνταγή

TTIP-CETA-Stop

Γιώργος Κολέμπας

Τα πράγματα γίνονται σοβαρά. Με μια ξεδιάντροπη αλλαγή στην ονομασία του δικαστηρίου διαιτησίας, που προβλέπεται από τη διεθνή συμφωνία CETA (με τον Καναδά), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να εξαπατήσει το κίνημα αντίστασης, ώστε να μπορέσει να την περάσει αυτό το έτος. Θυμίζει τις αλλαγές στην ετικέτα των προϊόντων που κάνουν κάποιες εταιρείες, ώστε να τα πωλούν πιο εύκολα: νέο όνομα, παλιά συνταγή!

Η συμφωνία περιέχει ακόμα -παρά τις τεράστιες διαμαρτυρίες των ευρωπαίων πολιτών- τα επικίνδυνα και αντιδημοκρατικά δικαιώματα νομικής προστασίας των επιχειρήσεων και επενδυτών σε ειδικά δικαστήρια – απλά θα ονομάζονται διαφορετικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα αποκαλεί πλέον παραπλανητικά “Εμπορικά Δικαστήρια”, ώστε να παραπλανήσει το κοινό.

Με μια εκστρατεία παραπληροφόρησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας προσπαθούν να κάνουν τη CETA πιο «νόστιμη». Ισχυρίζονται ότι CETA στην τελική της διατύπωση δεν ενέχει πλέον κίνδυνο για τη δημοκρατία, ότι οι δημοκρατικές αποφάσεις και διαδικασίες προστατεύονται πλήρως. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

Η μαζική αντίθεση στην παράλληλη δικαιοσύνη για τις επιχειρήσεις που προβλέπεται από τις συμφωνίες έφερε σχεδόν σε απόγνωση την Επίτροπο εμπορίου της ΕΕ Cecilia Malmström. Αναγκάστηκε να αποκαλέσει το ISDS (το δικαστήριο επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους), σαν τα «πιο τοξικά» αρχικά (συντόμευση) σε όλη την Ευρώπη. Αντί να ρίξει στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας το ISDS, εφεύρε ένα νέο όνομα και μια νέα ιστορία.

Το ISDS γίνεται ICS

Το ISDS δεν περιλαμβάνεται πλέον στην CETA, υποστηρίζει τώρα. Υπάρχει μόνο ένα σωστό «Εμπορικό Δικαστήριο» (ICS). Τα πάντα συνταγματικά. Αλλά τότε μόνο ένα αθώο ερώτημα: Γιατί χρειαζόμαστε αυτό το επιπλέον Εμπορικό Δικαστήριο, αφού και στον Καναδά και στην Ευρώπη έχουμε «κράτη δικαίου», με προστασία της ιδιοκτησίας και δικαστήρια για τον καθένα και για όλα τα ζητήματα;

Η Γερμανική  Ένωση Δικαστών π.χ. σε μια δήλωσή της (http://www.drb.de/cms/fileadmin/docs/Stellungnahmen/2016/DRB_160201_Stn_Nr_04_Europaeisches_Investitionsgericht.pdf), διευκρίνησε ότι το ICS δεν είναι δικαστήριο:
«Ούτε η προβλεπόμενη μέθοδος διορισμού των δικαστών του ICS, ούτε η θέση τους πληρούν τις διεθνείς απαιτήσεις για την ανεξαρτησία των δικαστηρίων. Το ICS εμφανίζεται σε αυτό το πλαίσιο όχι ως διεθνές δικαστήριο, αλλά μάλλον ως μόνιμο διαιτητικό δικαστήριο».

Το πιο συνταρακτικό είναι ότι οι 15 άνθρωποι που θα αποτελέσουν το λεγόμενο ICS, θα έχουν μια τεράστια δύναμη, αλλά δεν θα είναι επαγγελματίες δικαστές. Θα είναι νομικοί που θα πληρώνονται με πλούσια ημερήσια αμοιβή για κάθε περίπτωση προσφυγής. Περισσότερες αγωγές σημαίνουν περισσότερα εισοδήματα για αυτούς. Και μόνο μία πλευρά, δηλαδή οι επενδυτές, μπορούν να προσφεύγουν στο ICS. Αν όλα αυτά δεν είναι κίνητρο για να είναι ευνοϊκά προσκείμενοι προς την πλευρά του ενάγοντος, τότε τι είναι; Ένας ολόκληρος τομέας επιτήδειων νομικών και δικηγόρων γύρω από τη διαιτησία θα επωφεληθεί από όσο γίνεται περισσότερες αγωγές.

Κάθε φορά, για τρία πρόσωπα από αυτόν τον 15μελή Κύκλο, θα αποφασίζουν οι ενάγοντες επενδυτές. Θα μπορούν να αποφασίζουν αν οι επιλεγέντες από τους πολίτες εκπρόσωποι του λαού εκπληρώνουν μόνο τα καθήκοντά τους ή αν παραβιάζουν τα δικαιώματα των επενδυτών. Τα πρόσωπα που χαρακτηρίζονται από την Επιτροπή ως «δικαστές» θα είναι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου. Γνώση του δημοσίου δικαίου, του περιβαλλοντικού δικαίου, ή των κοινωνικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της ΕΕ δεν χρειάζεται να έχουν (Αρθ. 8.27, παράγραφος 4 CETA).

Το κίνημα αντίστασης στις Διατλαντικές Συμφωνίες ανέλυσε το τελικό κείμενο για τη CETA και διαπίστωσε ότι:

1 Προσοχή, ανέλεγκτα εξελισσόμενη Συμφωνία!
Η συμφωνία περιέχει ένα ακόμη εκρηκτικό μηχανισμό που πέρασε απαρατήρητο μέχρι τώρα. Τα δικαιώματα των επενδυτών και, ως εκ τούτου επίσης, οι υποχρεώσεις των χωρών, των περιφερειών και των δήμων τους απέναντι σε ξένους επενδυτές, μπορούν να αλλάζουν  μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, χωρίς τη συμμετοχή κάποιου Κοινοβουλίου (άρθρο 8.10, παράγραφος 3, CETA.). Έτσι είναι δυνατόν να επεκταθεί και πάλι εκ των υστέρων, η- κάπως περιορισμένη από τις δημόσιες διαμαρτυρίες- προστασία των επενδυτών.

2 Δημοκρατικά δικαιώματα;  Δικαιώματα δεύτερης κατηγορίας!
Απέναντι σε αυτά τα διευρυμένα δικαιώματα των ξένων επενδυτών, έχουμε μόνο αδύναμα δικαιώματα των κοινωνιών. Μια ρήτρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα λείπει από τη συμφωνία. Δεν υπάρχει ειδικό κεφάλαιο προστασίας των καταναλωτών, και στο κεφάλαιο για τη βιωσιμότητα λείπουν εφαρμόσιμοι κανονισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος, στο κεφάλαιο για το εμπόριο και την εργασία λείπουν  υποχρεωτικά δικαιώματα εργαζομένων.

3 Η CETA παρέχει περαιτέρω ειδικά δικαιώματα προσφυγής, για τους ξένους επενδυτές
Αυτή η παράλληλη δικαιοσύνη μπορεί να στραφεί εναντίον ανεπιθύμητων από τους επενδυτές δημοκρατικών αποφάσεων, για παράδειγμα, για την προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών. Θέτει σε κίνδυνο, επομένως, και την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Επιφέρει επίσης έναν ανυπολόγιστο κίνδυνο κόστους για τους δημόσιους προϋπολογισμούς και τα δημόσια ταμεία. Μέσω της CETA θα έχουν στη διάθεσή τους,  όχι μόνο οι Καναδοί επενδυτές, αλλά και το 80% των Αμερικανών επενδυτών (μέσω των θυγατρικών τους στον Καναδά), ένα αποκλειστικό ειδικό δικαστήριο, στο οποίο θα μπορούν να κάνουν αγωγές μόνο αυτοί, χωρίς να είναι δυνατόν να μηνύονται και οι ίδιοι.

4 Οι Δημόσιες υπηρεσίες και το δημόσιο συμφέρον δεν προστατεύονται επαρκώς από τα οικονομικά συμφέροντα
Η CETA, στην απελευθέρωση των υπηρεσιών, περιλαμβάνει μια “αρνητική ρήτρα”. Αυτό σημαίνει ότι αν γίνει κάποτε ιδιωτικοποίηση μιας υπηρεσίας, δεν θα μπορεί μετά να αναιρεθεί. Για παράδειγμα, αν μια δημοτική επιχείρηση νερού ενός δήμου ιδιωτικοποιηθεί μια φορά, δεν θα μπορεί να επαναδημοτικοποιηθεί στη συνέχεια.

5 Ένα λεγόμενο Ρυθμιστικό Συμβούλιο θα δίνει πρόσβαση στα Λόμπυ για τον  προγραμματισμό νόμων από τις κυβερνήσεις
Η CETA προβλέπει τη δημιουργία ενός Ρυθμιστικού Συμβουλίου (Αρθ. 26.2 CETA) και διάφορων ειδικών επιτροπών (άρθρο 26.2 CETA), που θα μπορούν να παρέχουν σε εταιρείες και ομάδες λόμπι, προνομιακή πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την εκκρεμούσα νομοθεσία. Έτσι οι Λομπύστες μπορούν να «πιάσουν δουλειά» πριν αρχίσει κάθε συζήτηση στα κοινοβούλια. Αυτό προφανώς περιορίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα των βουλευτών.

6 Δεν υπάρχουν κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος, τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη βιωσιμότητα του εμπορίου
Η CETA δεν περιέχει αποτελεσματικούς, εφαρμόσιμους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος. Ούτε επίσης κανόνες για την προστασία και την επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των υπαλλήλων. Τα κεφάλαια για τη βιωσιμότητα και για το εμπόριο και την εργασία περιλαμβάνουν μόνο μη δεσμευτικές οδηγίες.
Η CETA δεν περιέχει, με κανένα τρόπο, κανόνες που να διευθετούν τις διεθνείς αναθέσεις δημόσιων προμηθειών και να τις δεσμεύουν σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις ή τα όρια των αποδοχών ή την απαίτηση για τη δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας.

Μια συμφωνία προς το συμφέρον των λίγων μεγάλων εταιρειών

Η CETA, στη σημερινή τελική της μορφή, είναι μια συμφωνία προς το συμφέρον μόνο των λίγων μεγάλων εταιρειών, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών

http://www.topikopoiisi.eu/