Κυπρος – Όλα προσχεδιασμένα πριν το Eurogroup της 15ης Μαρτίου;

cyprus2Kύπρος: Ο Σαρρής έφτιαξε το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» πριν από το Eurogroup

Από τον τέως Υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, και εν γνώσει του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, δόθηκε η εντολή σε Ανώτερο Λειτουργό του Υπουργείου Οικονομικών να δώσει οδηγίες στη Νομική Υπηρεσία για την ετοιμασία του προσχεδίου νομοσχέδιου για το κούρεμα καταθέσεων, πριν από τις εργασίες του Eurogroup της 15ης Μαρτίου

Αυτό αναφέρουν «ασφαλείς πληροφορίες» της «Σημερινής», σύμφωνα με τις οποίες ο συγκεκριμένος Ανώτερος Οικονομικός Λειτουργός ζήτησε από τη Νομική Υπηρεσία την ετοιμασία του προσχεδίου νομοσχεδίου, χωρίς να ενημερώσει τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Χρίστο Πατσαλίδη, και εν αγνοία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

H κρίσιμη επιστολή

Η ετοιμασία του προσχεδίου νομοσχεδίου, κατόπιν υπουργικής οδηγίας, καταδεικνύει, βάσει και των πληροφοριών της εφημερίδας, ότι τουλάχιστον ο τέως Υπουργός Οικονομικών, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και η διαπραγματευτική ομάδα τεχνοκρατών γνώριζαν πως θα ετίθετο έντονα το θέμα του κουρέματος από την πλευρά των δανειστών και ότι η κυπριακή πλευρά δεν είχε άλλες, ισχυρές, εναλλακτικές προτάσεις για να τους αντικρούσει.

Οπως σημειώνει το Sigmalive χθες το Προεδρικό Μέγαρο έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του Νίκου Αναστασιάδη προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Χρίστο Πατσαλίδη, ημερομηνίας 20 Μαρτίου 2013, στην οποία, μεταξύ άλλων, ζητούσε απαντήσεις στα ερωτήματα ποιος εκ των λειτουργών, που συνόδευαν τον Υπουργό Οικονομικών έδωσε οδηγίες στη Νομική Υπηρεσία για να ετοιμαστεί σχετικό νομοσχέδιο και από πού έλαβε εντολές για κάτι ανάλογο.

Εμπλοκή Μ. Σαρρή και συγγενικού προσώπου του Ν. Αναστασιάδη στην υπόθεση με την εκροή καταθέσεων

Η κόρη του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και ο τέως υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής φέρονται να έβγαλαν καταθέσεις στο εξωτερικό πριν από το πρώτο Εurogroup, στις 14 Μαρτίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο τηλεοπτικό δελτίο του σταθμού Μέγκα-Κύπρου.

Tο ρεπορτάζ δεν ανέφερε συγκεκριμένα ονόματα, έδειξε ωστόσο μέσα από τα πλάνα της λίστας των 6.000 καταθετών δύο πρόσωπα, αυτό της κόρης του προέδρου της Δημοκρατίας, Έλσας Ν. Αναστασιάδη, αλλά και του μέχρι πριν λίγες ημέρες υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή.

Στα πλάνα αυτά δεν φάνηκαν τα χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν από τα συγκεκριμένα άτομα.

Τι αναφέρεται στο ρεπορτάζ

Περίπου 4 δισ. ευρώ βγήκαν εκτός Κύπρου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου πριν από την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων, μετέδωσε την Τετάρτη το Mega Κύπρου.

Στη λίστα που περιέχει 6.000 άτομα και εταιρείες βρίσκεται το όνομα της κόρης του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, η οποία ενεργώντας ως δικηγόρος-εκπρόσωπος ρώσικης εταιρείας έβγαλε εκτός Κύπρου 10 εκατ. ρούβλια. Το Δικηγορικό Γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης και Συνεταίροι» ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν διαθέτει χρήματα στη Κύπρο. Το συγκεκριμένο ποσόν ήρθε στη Κύπρο για μια μόνο μέρα και εξήχθη για πληρωμές. 

Στη λίστα υπάρχει και το όνομα πολιτικού προσώπου, το οποίο φέρεται να μετέφερε εκτός Κύπρου επίσης 2 εκατ. ευρώ ως εκπρόσωπος μεγάλης εταιρείας η οποία διακινεί ετησίως περίπου 460 εκατ. Ευρώ.

Εκ πρώτης όψεως οι δύο αυτές υποθέσεις φαίνεται να αφορούν συνήθεις οικονομικές δραστηριότητες μεγάλων εταιρειών.

Δεν δίνεται στη δημοσιότητα η λίστα με τις εκροές καταθέσεων στις αρχές Μαρτίου

Δεν θα δοθούν τελικά στη δημοσιότητα τα στοιχεία της λίστας με τα 6.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Κύπρο που έβγαλαν στο εξωτερικό καταθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρονικό διάστημα από την 1η έως τις 15 Μαρτίου.

Αυτό έκανε γνωστό ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ύστερα από σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπό την προεδρία του. Όπως είπε, τα στοιχεία είναι διαθέσιμα μόνο για ανάγνωση και μελέτη από τους βουλευτές, καθώς, ανάμεσα στα πρόσωπα που αναφέρονται, υπάρχουν πολλοί που μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό στο πλαίσιο νόμιμων εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων.

Την δημοσιοποίηση της λίστας ζήτησε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να κατατεθούν στοιχεία για τον τελευταίο χρόνο, αλλά και για την περίοδο που οι τράπεζες ήταν κλειστές, δηλαδή μετά τις 15 Μαρτίου.

Στα 23 δισ. ευρώ εκτιμούν το κυπριακό πακέτο διάσωσης οι Financial Times

 Σε σταχυολόγηση των πιο σημαντικών προνοιών στο μνημόνιο για την Κύπρο προβαίνουν οι αναλυτές των F.T. με βάση προσχέδιο εγγράφου που αποτελεί τμήμα της συμφωνίας διάσωσης, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα. Το έγγραφο κάνει λόγο για πακέτο διάσωσης που φτάνει συνολικά τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πέραν από την αναφορά στην πώληση αποθεμάτων χρυσού αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ, η εφημερίδα σημειώνει ότι ενώ αρχικά προβλεπόταν πως η Κύπρος χρειαζόταν να καταβάλλει 7 δισεκατομμύρια ευρώ (5,8 δισ. μέσω του φόρου στις καταθέσεις και τα υπόλοιπα μέσω φόρου στα επενδυτικά κέρδη) από τα συνολικά 17 δισεκατομμύρια της διάσωσης, τώρα καλείται να βρει ποσό σχεδόν διπλάσιο – δηλαδή 13 δισεκατομμύρια ευρώ, με το σύνολο της διάσωσης να έχει ανέβει στα 23 δισεκατομμύρια.

Αυτή η πρόσθετη επιβάρυνση αφορά τους καταθέτες και τους τραπεζικούς ομολογιούχους ή μετόχους. Το ποσό που θα «ρουφηχτεί» από τις τράπεζες, όπως σχολιάζουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, υπολογίζεται στο έγγραφο να φτάσει τα 10,6 δισεκατομμύρια και προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από τη ζημιά στους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ. Αυτό ανεβάζει το συνολικό ύψος της διάσωσης σε 23 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναφέρεται επίσης ότι από τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε κυπριακά ομόλογα που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια, μόνο 700 εκατομμύρια θα αποπληρωθούν, ενώ για τα υπόλοιπα προβλέπεται παράταση του χρόνου ωρίμανσής τους. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ανάλογη κίνηση στην περίπτωση της Ελλάδας είχε επισημανθεί ως κίνδυνος επιλεκτικής χρεοκοπίας από τους οίκους αξιολόγησης. 

Η πρόβλεψη για το ΑΕΠ της Κύπρου είναι μια αθροιστική συρρίκνωση της τάξης του 12,5% το 2013-14. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί στο 126,3% του ΑΕΠ το 2015. Υπάρχει επίσης η προειδοποίηση περί αρνητικών συνεπειών από ενδεχόμενη μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση.

 

Ολοκληρώθηκε η πρώτη έρευνα για το “ξέπλυμα”

Έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της επιτροπής Mοneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσον αφορά τους ισχυρισμούς για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο.

Η επικεφαλής της Μονάδας Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) Εύα Παπακυριακού δήλωσε ότι, οι λειτουργοί της Moneyval έχουν ήδη ετοιμάσει την έκθεσή τους, που θα είναι η δεύτερη σε μικρό χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι το 2011, είχε γίνει η τακτική ανά τετραετία έρευνα για την εφαρμογή των μέτρων καταπολέμησης του ξεπλύματος.

Η κ. Παπακυριακού είπε ότι εντός των ημερών αναμένεται να αρχίσει και η έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι ο γνωστός ελεγκτικός οίκος Deloitte, που διαθέτει παραρτήματα σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου.

 Η κ. Παπακυριακού διευκρίνισε ότι πρόκειται για δύο παράλληλες έρευνες, τα πορίσματα των οποίων θα τεθούν ενώπιον του Γιούρογκρουπ. Η καθυστέρηση στην έρευνα του ιδιωτικού οίκου οφείλεται σε ενστάσεις της τρόικας όσον αφορά την επιλογή του οίκου που θα τη διενεργούσε.

Πηγή: Sigmalive, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Mega Kύπρου

11 Απριλίου 2013 | © ThePressProject.gr