Ιταλία: Πρώτη σύγκρουση στο εσωτερικό της κυβέρνησης Λέτα με αφορμή το “χαράτσι”

berlusconi-sinistra-colleΟ φόρος πρώτης κατοικίας υπήρξε η αφορμή για να εκδηλωθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα η πρώτη σύγκρουση των πολιτικών δυνάμεων οι οποίες την υποστηρίζουν

Μιλώντας χθες στην βουλή, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας υπογράμμισε ότι «πρόκειται να ανασταλεί η ισχύς του φόρου πρώτης κατοικίας και να παγώσει η καταβολή της πρώτης φετινής δόσης του Ιουνίου, μέχρις ότου αποφασιστεί η τροποποίησή του, προς όφελος κυρίως των λιγότερο εύπορων οικογενειών».
Την τοποθέτηση αυτή επιβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το κοινοβούλιο Ντάριο Φραντσεσκίνι.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ηγέτης του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) παρενέβη αμέσως στο θέμα: «ο φόρος πρώτης κατοικίας πρέπει να καταργηθεί οριστικά, διαφορετικά η κεντροδεξιά δεν πρόκειται να συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση», απείλησε.
Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου αποτέλεσε κύρια προεκλογική υπόσχεση της παράταξης του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης.
Αλλά με βάση με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς το ιταλικό δημόσιο καλείται, εάν θέλει να καταργήσει το μέτρο αυτό, να βρει εναλλακτικές πηγές εσόδων ύψους 4 δισεκατ. ευρώ.
«Καταλαβαίνουμε την λεπτή θέση της κεντροαριστεράς, αλλά οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν. Έχουμε καταλήξει στην κατάργηση του φόρου πρώτης κατοικίας και του φόρου για τα αγροτεμάχια, όπως και στην επιστροφή των χρημάτων που καταβλήθηκαν το 2012», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του PdL στην βουλή, Ρενάτο Μπρουνέτα.
Ο κεντροαριστερός υπουργός αρμόδιος για περιφερειακά θέματα, Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο, επέμεινε όμως ότι ο φόρος προς το παρόν απλώς «παγώνει» και υπογράμμισε παράλληλα ότι κύριος στόχος των επαφών που θα έχει ο Λέτα στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι, από σήμερα το απόγευμα, θα είναι να μπορέσουν να εξαιρεθούν οι επενδύσεις που ο ίδιος αποκαλεί στρατηγικού χαρακτήρα από τον υπολογισμό της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ.
ThePressProject.gr